Buna ziua ma sunt in dilema am expus deja problema mea la una dintre discutiile voastre mai vechi pe acesta tema dar ma tem ca poate nu o sa mai imi raspunda nimeni de aceea am hotarat sa redeschis acest subiect.
Am fost casatorita timp de 4 ani in turcia cu un cetatean turc in luna mai s-a pronuntat hotararea de divort definitiva si irevocabila. Intoarsa in tara am fost indrumata sa transcriu hotararea de divort la starea civila acolo unde in urma cu 3 ani mi-a fost transcris certificatul de casatorie. Am facut deci o cerere la primar si am depus la dosar:
-certificat de casatorie original
-hotarare de divort originala cu apostila
-traducerea hotararii si a apostilei cu legalizare la notar
-certificat de nastere
-copie pasaport si vize
-copie buletin
-declaratie la notar privind numele de familie dupa castorie
Dupa circa o luna oluna si jumatate imi ajunge inapoi dosarul trimis de INEP-bucuresti cu mentiunea ca transcrierea hotararilor de divort nu se face direct la ei ci ca mai intai imi trebuie recunoastrea de catre un tribunal romanesc a acestea(exequatur) si apoi o sa pot depune dosarul la starea publica si trimis la INEP-bucuresti.
Acum va rog daca exista cineva care stie ce trebuie facut va rog sa ma lamuriti unde se face si ce acte imi trebuie pentru acest exequatur dat fiind ca ma aflu acum in turcia as dori sa vin pregatita in tara ca sa pot face aceasta transcriere( acte necesare necesitate un avocat avocat sau imputernicire care sa reprezinte ex-sotul) am inteles ca este o procedura costisitoare si dureaza un timp indelungat circa 6 luni???
Va rog sa ma ajutati o zi buna si multumesc frumos.
Raporturile juridice care implică un element străin (de extraneitate) se rezolvă prin intermediul instituţiei numită exequatur. Dacă o hotărâre judecătorească străină nu se execută de bună voie, se pune problema executării silite, prin procedura exequaturului, reglementată în România de Legea 105 din 1992.
Condiţiile recunoaşterii hotărârilor străine sunt :
· instanţa statului emitent să fi fost competentă;
· forma actului trebuie să se supună regulii locus regit actum;
· hotărârea să fie definitivă în statul unde a fost pronunţată;
· să existe reciprocitate între România şi statul în care hotărârea a fost pronunţată.
Recunoaşterea de plin drept se face doar în cazul în care priveşte statutul civil al persoanei în cauză şi a fost mai întâi recunoscută de statul de cetăţenie al părţii.
Recunoaşterea poate fi refuzată în următoarele situaţii :
· hotărârea este rezultatul unor fraude în procedura urmată în străinătate,
· hotărârea încalcă ordinea de drept internaţional privat român,
· procesul a fost soluţionat între părţi, printr-o hotărâre chiar nedefinitivă a instanţelor române.
Odată recunoscută hotărârea străină ea produce aceleaşi efecte ca şi o hotărâre naţională (autoritate de lucru judecat, opozabilitate şi forţă probată).
Cererea de recunoaştere poate fi făcută pe cale principală sau incidentă şi trebuie să cuprindă toate elementele obligatorii ale unei cereri de chemare în judecată.
Cererea de recunoastere se rezolva pe cale principala de tribunalul judetean in circumscriptia caruia isi are domiciliul sau sediul cel care a refuzat recunoasterea hotaririi straine.
Cererea de recunoastere a hotaririi straine se intocmeste potrivit cerintelor prevazute de legea procedurala romana si va fi insotita de urmatoarele acte:
a) copia hotaririi straine;
b) dovada caracterului definitiv al acesteia;
c) copia dovezii de inminare a citatiei si actului de sesizare, comunicate partii care a fost lipsa in instanta straina sau orice alt act oficial care sa ateste ca citatia si actul de sesizare au fost cunoscute, in timp util, de catre partea impotriva careia s-a luat hotarirea;
d) orice alt act, de natura sa probeze, in completare, ca hotarirea straina indeplineste celelalte conditii prevazute de art. 167 din Legea nr.105/1992.
Actele prevazute in alin. 1 vor fi insotite de traduceri autorizate si vor fi supralegalizate, cu respectarea dispozitiilor art. 162 din Legea nr.105/1992. Supralegalizarea nu se cere in cazul in care partile sint de acord cu depunerea de copii certificate pentru conformitate.
Cer scuze daca nu am prea multe cunostinte in materie de lege si termeni legali dar nu am inteles mare lucru deci sa inteleg ca trebuia sa ma prezint la un tribunal si nu direct la oficiul starii civile sau ca hotararea de divort are ceva in neregula citez: executare silita; hotarare chiar nedefinitiva...;copia dovezii de inmanare a citatiei si actului de sesizare, comunicante partii care a fost lipsa in instanta straina sau orice act oficial care sa ateste ca citatia si actul de sesizare au fost cunoscute , in timp util , de catre partea impotriva careia s-a luat hotararea.
Cred ca nu e cazul meu oricum ce trebuia sa fac sa ma prezint la tribunal si sa efectuez un divort ca sa implice ce? e nevoie de ex sot sau pot doar eu am nevoie de ceva act notarial din partea lu ( cetatean turc) dureaza cu adevarat 6 luni si trebuie sa fie recunoscuta de cel putin 2 tribunale romanesti dureza mai mult decat a durat divortul in sine . oricum va multumesc sper sa trec si peste asta o zi buna
Cererea de recunoastere a hotaririi straine se intocmeste potrivit cerintelor prevazute de legea procedurala romana si va fi insotita de urmatoarele acte: a) copia hotaririi straine;
b) dovada caracterului definitiv al acesteia;
c) copia dovezii de inminare a citatiei si actului de sesizare, comunicate partii care a fost lipsa in instanta straina sau orice alt act oficial care sa ateste ca citatia si actul de sesizare au fost cunoscute, in timp util, de catre partea impotriva careia s-a luat hotarirea;
d) orice alt act, de natura sa probeze, in completare, ca hotarirea straina indeplineste celelalte conditii prevazute de art. 167 din Legea nr.105/1992.
Actele vor fi insotite de traduceri autorizate si vor fi supralegalizate, cu respectarea dispozitiilor art. 162 din Legea nr.105/1992.
Supralegalizarea nu se cere in cazul in care partile sint de acord cu depunerea de copii certificate pentru conformitate.
doamna draga , angajati-va un avocat care sa demareze procedura de exequator in tribunal .
este o procedura greoaie si aveti nevoie de avocat . nu este nevoie sa va prezentati personal daca va angajati un reprezentant .
Ambii parinti (in plin proces de separare) si copilul au rezidenta in (Norvegia),tara care nu este in U.E. ci in S.E.E
Din acest motiv nu stiu,
2.carei instante judec.ar fi mai intelept sau competent sa ma adresez in vederea
cererilor? de :
a.Incredintare a copilului(astfel in cat sa avem posibilitatea de a veni si pleca din Ro fara NE-acordul tatalui)
b.Obligatia de intretinere e.t.c...(cu rezolvare mai rapida,prin ordonanta presedintiala?)
3.Ancheta sociala ar trebui facuta de protectia copilului din No.,acolo avand domiciliul stabil din ultimul an?.. desi
urmare a faptului ca tatal care nu ne mai vrea acolo pentru ca ai incurcam viata este ca de o luna eu si copilul suntem
in Romania la bunici,si avem intentia ca la intoarcerea in NO sa ne mutam in alta casa(inchiriata cu ajutor de la statul No),
deci in cazul acesta pe ce adresa se va face cererea pentru stabilirea domiciliului si incredintarea copilului facand cererea
instantei din Romania?
4.Dupa noul cod civil, legat de custodia comuna,cred ca aceasta nici nu se poate stabili cel putin pana la o anumita varsta a
copilului cel putin pana nu va mai fi alaptat iar asta poate dura si pana la 2 ani..
5.Se poate stabili si pensia de întretinere calea ordonantei presedintiale?
Va rog am nevoie de ajutor,
Multumesc!
Divort
Bunea Ana Vanda
Buna ziua. Am o fiica care a fost casatorita in Turcia, a divortat in 2008, procesul de divort a fost pronuntat in Turcia. Pentru a fii valabil si in Romania ... (vezi toată discuția)